Отборът на ЧНГ „Ерих Кестнер“ спечели второто издание на поетичния шампионат „Млада метафора“.
Въпреки силната конкуренция, победата на Мария Банева, Гергана Борисова и Калоян Димов, ученици от 10 и 11 клас, беше повече от категорична. Във финалния двубой те се изправиха срещу тима на 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов”.
Отличното представяне на участниците по време на състезанието доста затрудни журито в лицето на проф. Михаил Неделчев, Силвия Чолева и Димитър Кенаров, но безспорният талант на учениците от ЧНГ „Ерих Кестнер“ заслужено доведе до спечелването на първото място.
Треньор на отбора тази година бе Калоян Христов, а негов ментор – Аксиния Михайлова, която бе отличена с наградата и плакет за най-успешен ментор.
Всички отбори, участвали в Шампионата, получиха почетни грамоти, парични награди и книги. За хубавото настроение на младата публика, изпълнила до край залата на Американския център в Столичната библиотека, се погрижиха популярните музикални изпълнителки Миленита и Teddy Velvet, както и постоянният атрактивен водещ на шампионата поетът Петър Чухов.
Поетичното първенство се провежда по проекта на Столична библиотека „Млада метафора. Презареждане: втори шампионат по поезия на софийските училища”, финансиран по СП „Култура” 2023 на Столична община. Припомняме, че отборът на ЧНГ „Ерих Кестнер“ направи запомнящо се представяне и в първото издание на състезанието през 2022 г., когато стана вицешампион.
Пожелаваме на Мария, Гергана и Калоян вдъхновение и още по-големи успехи на поетичната сцена, а на отличните им преподаватели – да бъдат все така удовлетворени от работата си и да не спират да насърчават талантливите ни ученици към изява!
Снимки: Столична библиотека