Пролетен ученически дискусионен форум

 На 25 март 2009г. в Пресклуб БТА се проведе 5-тия Дискусионен ученически форум на тема “Средното образование в България- степен на ефективност и конкурентност на изхода”. Организатори на форума са БАЧУ и ЧСОУ “Рьорих”. В него участваха ученици от частните училища: ПЧАГ “У. Шекспир”, ЧПБУ “Евростандарт”, ЧСОУ “Дрита”, ЧСОУ “Рьорих” и общинското училище 7 СОУ..    Гости на форума бяха:

  • Мария Минчева- Директор на Дирекция “Образование” в СО и Лора Заркова- Експерт в дирекцията
  • Доц. Д-р Татяна Ангелова- СУ “Свети Климент Охридски’
  • Кирил Арсов- Член на постоянната комисия по Образование, наука, култура и вероизповедания към СОС
  • Георги Казаков- Фондация “Пайдея”
  • Драга Драганова- Възпитаник на Американския девически колеж, гр. Ловеч
  • Владислав Петков- Неправителствена организация С.Е.Г.А.- Старт за ефективна гражданска активност
  • Фльор- Аннабел Басет – възпитаник на ЧСОУ “Рьорих”, студентка по право в Брайтън, Великобритания

  Участниците в дискусията дебатираха въпросите за конкурентноспособността на учениците, които завършват средно образование, за подготвеността им за успешна житейска и професионална реализация, за матурите и в крайна сметка- за качеството на образованието, което българското средно училище осигурява на своите възпитаници. Дискусията по тези и други обсъждани въпроси продължава в училищата.                    Проект  “Ученици за чиста София”- втори етап

По случай 130-годишнината от обявяването на София за столица на България на 31 март 2009г. БАЧУ проведе акцията “Ученици за чиста София”. В нея участваха 150 ученици от частните училища: Артис, Веда, Дрита, Проф. Иван Апостолов, Евростандарт, Д-р Петър Берон и Рьорих, които почистиха Английската поляна в Южния парк и засадиха 20 дръвчета. Акцията беше подкрепена от Столична община – Дирекция Зелена система, Кметът на Район “Триадица” г-н Евтим Евтимов, Общинска фирма “Озеленяване” и ЕКОПАК- България. С участието си в тази акция учениците и учителите от частните училища дадоха своя принос в почистването на София и увеличаването на нейното зелено богатство. Тази дейност ще продължи и в бъдеще.