Броят на частните детски градини в България е 126, а училищата са 113 – процентът е малък, но частното образование трябва да обхваща все повече семейства, защото то дава различност, алтернативност на общественото образование и многообразие за реализиране на основните човешки свободи и права – свободен избор на родителите. Трябва да бъде равнопоставено в образователната ни система, което като държана политика не е постигнато. Това каза Мария Каменова, председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Основаването на частните учебни заведения се дължи на хора, които наистина считат, че трябва да има различие. Различието е в това, че частното образование предоставя качество и иновативни модели, които по-късно получават приемственост в държавната образователна система“, отбеляза Каменова.

По думите ѝ в частните детски градини и частни училища учат 16 хил. деца и ученици. Тя посочи, че този брой може да звучи малък, но напомни, че частните градини и училища преминават през съществен период на доказване, че могат да се развиват самостоятелно и да допринасят за развитие на качеството в образователната ни система и да бъдат припознати от родителите.

Каменова уточни, че финансирането на частните учебни заведения е регламентирано в закона, но е поставено условие – 20% от децата трябва да бъдат безплатно приети. Според нея тази мярка не води до развиване на частното образование. Работи се по нейната промяна.

„Искаме частното образование да бъде в същността си прието до голяма степен от родителите, тъй като групите са много малки и фокусът на всяка една от образователните институции са персонализираното образование и личностното развитие на деца и ученици“, каза Каменова.

По думите ѝ таксите на частните училища и градини са различни и се формират по определен модел визия на създателя и лидера, който създава екип и на външни обстоятелства.

На 20 януари ще се проведе първият онлайн информационен форум за частно образование.

Правим това събитие с много голям ентусиазъм и професионализъм, коментира още Каменова и то представя частното образование в неговата общност от ясли, градини и училища.

Форумът е насочен главно към родителите, но и още една таргет група включихме, а именно – студентите. Събитието има за цел да обхване онази общност, която има интерес да се запознае повече с частното образование. Разделено е на три модула – частни детски ясли, частни детски градини, частни училища и гимназии.

Форумът е безплатен, но изисква предварителна регистрация:
https://bit.ly/3RXRO4I